علائم خرابی صفحه کلاچ چیست؟ و در هنگام خرابی باید به چی دقت شود.
در این مقاله به علائم اصلی که نشان می دهد صفحه کلاچ خودرو شما از کار افتاده است نگاه می کنیم. همانطور که می دانیم در تمام خودروهای گیربکس دستی، کلاچ و اجزای مختلف آن نقشی حیاتی در عملکرد صحیح موتور دارند. اگر این مجموعه کلاچ شروع به خرابی کند، رانندگی ماشین شما سخت می شود و می توانید با مشکلات جدی روبرو شوید.
طول عمر معمولی مجموعه کلاچ چیست؟
با استفاده صحیح از خودروهای گیربکس دستی، اجزای مجموعه کلاچ باید مدت زیادی دوام بیاورد – بین 30000 کیلومتر تا 240000 کیلومتر. البته زمان خراب شدن اجزای کلاچ به برند، مدل و سال خودرو، نوع کلاچ، عادات رانندگی شما، و شرایطی که معمولاً در آن رانندگی میکنید، بستگی دارد.
طول عمر صفحه کلاچ
اگر تردد شما بشتر در جاده های شلوغ است ، باید هر 20 الی 40 هزار کیلومتر ، صفحه کلاچ خود را بررسی کنید و در صورت نیاز آن را عوض کنید . ولی در جاده های خلوت و معمولی این مقدار میتواند بین 40 الی 80 هزار کیلومتر باشد . علائمی وجود دارد که مشخص می کند، صفحه کلاچ شما نیاز به تعویض دارد، که در ادامه اشاره خواهیم کرد.
اجزای یک مجموعه کلاچ چیست؟
- دیسک کلاچ که به گیربکس وصل می شود
- مکانیسم رهاسازی که می تواند مکانیکی یا هیدرولیکی باشد
- کابل کلاچ که پدال کلاچ و چنگال را به هم متصل می کند
- پیوندی که شاخک را به صفحه فشار متصل می کند
- صفحه کلاچ که به دیسک کلاچ متصل می شود
- فلایویل که به موتور متصل می شود
- بلبرینگ کلاچ پایلوت که محور ورودی و دیسک کلاچ را به هم متصل می کند
- یاتاقان رهاسازی
- چنگال کلاچ که نیروی بین صفحه فشار و کلاچ را از طریق اتصال تنظیم می کند
صفحه کلاچ چیست و چه نقشی دارد؟
صفحه کلاچ یک صفحه فلزی سنگین است که توسط فنرها و یک اهرم کنترل می شود و نقش مهمی در مونتاژ کلاچ خودروی دستی شما ایفا می کند. نقش اصلی این است که به دیسک کلاچ اولیه فشار وارد کند و در نتیجه آن را در برابر فلایویل موتور نگه دارد. سپس انرژی از میل لنگ موتور، از طریق کلاچ درگیر به جعبه دنده/گیربکس، سپس از طریق میلهای محرک و به چرخهای خودرو جریان مییابد.
هنگامی که راننده روی پدال کلاچ فشار می آورد، فشار به صفحه کلاچ متوقف می شود که فشار بین صفحه کلاچ، دیسک و فلایویل موتور را قطع می کند. این امر انتقال نیرو به موتور را قطع می کند و در نتیجه به راننده اجازه می دهد به راحتی درگیر شود و دنده را عوض کند. چون در ترکیب با سایر اجزای کلاچ از جمله فلایویل و دیسک کلاچ کار می کند، تحت فشار و اصطکاک زیادی قرار می گیرد و به همین دلیل فرسوده می شود.
علائم خرابی صفحه کلاچ چیست ؟
خوشبختانه، علائم خرابی صفحه کلاچ کاملاً واضح است و در صورت مشاهده موارد زیر، می توانید قبل از آسیب بیشتر، برای تعمیر آن اقدام کنید.
۱. شتاب ضعیف :
اگر شتاب خودروی شما به شکل چشم گیری ضعیف شده است احتمال خراب شدن صفحه کلاچ شما بسیار زیاد است . البته ناگفته نماند که با شتاب رانندگی کردن به صورت مداوم خود یکی از دلایل ضعیف شدن صفحه کلاچ است .
۲. پدال کلاچ صدا میدهد :
اگر هنگام فشردن پدال کلاچ یا رها کردن آن، یا هر دو هنگام خاموش بودن موتور، می توانید صدایی بشنوید، احتمالاً مشکل از مکانیسم آزاد کردن کلاچ یا “چنگال کلاچ” است. چنگال کلاچ یک وسیله آزاد کننده هیدرولیک یا مکانیکی است که به درگیر شدن و جدا کردن کلاچ کمک می کند. هنگامی که روان کننده خشک می شود و مکانیزم فرسوده می شود، صداهایی را می شنوید. کابل، میله یا اتصال نیز ممکن است خراشیده شود و باعث صدای جیر جیر یا بهم خوردن شود.
۴. پدال کلاچ تکان میخورد و ضربه میزند :
هنگامی که قطعات در حال چرخش در داخل گیربکس شما می لرزند یا می لرزند، ممکن است احساس کنید که پدال کلاچ خود ضربه میزند . در این موارد، چرخ فلایویل های تاب دار ممکن است مشکل ساز باشند یا اهرم آزادسازی نیاز به تنظیم داشته باشد. اگر تپش یا لرزش پس از سرویس گیربکس شروع شد، ممکن است محفظه گیربکس به درستی با موتور هماهنگ نباشد.
۵. پدال کلاچ روی زمین میماند ( پدال کلاچ پایین میماند ) :
پدال کلاچ که روی زمین می ماند به این معنی است که شما در اتصال یاتاقان رها کردن مشکل دارید. در این مورد، بررسی کنید که فنرهای اتصال بیش از حد کشیده نشده باشند – ممکن است نیاز به تنظیم داشته باشند. همچنین ممکن است بخواهید بلبرینگ رهاسازی را بررسی کرده و بررسی کنید که توقف پدال در جای خود قرار دارد.
۶. صداهای عجیب :
صدای ساییدن، جیرجیر، چرخیدن یا صدای جیر جیر در حالت خنثی یا هنگام رها کردن کلاچ :
اگر وقتی گیربکس در حالت خنثی است، ماشین شما صدای خراش، چرخش یا صدای جیر جیر می دهد، اما وقتی پدال کلاچ را فشار می دهید صدا از بین می رود، ممکن است صدا از یک یاتاقان فرسوده شافت ورودی باشد.
۷. لرزش در سیستم انتقال :
وقتی پدال کلاچ شما می لرزد، به این معنی است که دیسک کلاچ به طور متناوب چسبندگی خود را روی فلایویل از دست می دهد.
۸. شما نمی توانید گیربکس را وارد دنده کنید ، به خصوص دنده عقب یا 3 :
همچنین ممکن است مشکلات کلاچ شما را از سوار شدن یا خارج شدن از دنده عقب یا دنده سه باز دارد. دنده گیر کرده ممکن است نشان دهنده مشکلات مربوط به تنظیم اتصال، نقص اتصال یا صفحه کلاچ تاب برداشته یا آسیب دیده باشد.
در یک سیستم هیدرولیک، عدم وارد شدن به دنده ممکن است نشان دهنده مشکل در سیلندر اصلی یا slave یا هر دو باشد. معمولاً این حالت با تغییر در احساس پدال کلاچ همراه است: اسفنجی بودن، شل بودن یا عدم چسبندگی مانند قبل. در یک سیستم مکانیکی، ممکن است با دیسک کلاچ یا صفحه کلاچ ، اهرم رها کردن، یاتاقان رها کردن، مجموعه اهرم دنده یا کابل کنترل مشکل داشته باشید.
۹. گرمای بیش از حد و/یا بوی سوختگی :
بوی سوختگی صفحه کلاچ یکی از شایع ترین علائم خرابی فشار زیاد به صفحه کلاچ است که اگر این حالت بیش از حالت عادی اتفاق بیفتد نشان دهنده ی خرابی صفحه کلاچ است .
۱۰. پدال کلاچ شروع به احساس اسفنجی و/یا شل شدن می کند :
پدال کلاچ شل یا اسفنجی است اگر پدال کلاچ شما شل یا اسفنجی به نظر می رسد، بلبرینگ رها یا دوشاخه کلاچ را برای آسیب دیدگی بررسی کنید. غالباً در واحدهای مکانیکی شکست در فنر دیافراگمی صفحه کلاچ مییابیم.
چگونه می توانیم طول عمر صفحه کلاچ خود را افزایش دهیم؟
۱. کلاچ ماشین را نگه ندارید :
این به زمانی اشاره دارد که راننده پای خود را روی پدال کلاچ نگه میدارد، حتی برای اینکه فقط پای خود را استراحت دهد، زیرا باعث میشود کلاچ تا حدی درگیر بماند. این باعث سایش بیشتر از حد می شود.
۲. به آرامی کلاچ را رها کنید
تا جایی که می توانید به آرامی و به طور طبیعی کلاچ را رها کرده و دنده را به سمت بالا حرکت دهید. رها کردن ناگهانی کلاچ که یک حالت پرتاب به جلو نیز به ماشین میدهد میتواند برای صفحه کلاچ مضر باشد و آن را ضعیف کند .
۳. از کلاچ خود به عنوان ترمز استفاده نکنید :
حتما دیده اید بعضی افراد برای اینکه در سربالایی ها ماشینشان به عقب برنگردد با رها کردن کلا یه به اصطلاحی نیم کلاچ کردن سعی میکنند خودرو را در سربالایی نگه دارند که این موضوع به صفحه کلاچ خودرو آسیب وارد میکند . شما میتوانید برای این کار از ترمز دستی استفاده کنید و هنگام آزاد کردن ترمز دستی کلاچ را نیز رها کنید تا ماشین به عقب برنگردد .
۴.تعداد زیاد سرنشینان خودرو :
زمانی که سرنشینان خودرو زیاد باشند ، باعث افزایش وزن خودرو و سنگین شدن آن شده و همین موضوع باعث فشار آمدن به موتور خودرو شده و در نتیجه صفحه کلاچ خودروی ما سریع تر از حالت عادی از بین میرود و ضعیف میشود . از جمله در سربالایی ها
هر گونه مشکل کلاچ را با بیشترین سرعت ممکن برطرف کنید . مانند هر مشکل دیگری در خودرو، باقی ماندن مشکل می تواند باعث آسیب بیشتر شود. هنگامی که متوجه مشکلی در کلاچ خود شدید، در اسرع وقت به آن رسیدگی کنید زیرا سایر اجزای گیربکس نیز ممکن است آسیب ببینند و هزینه تعمیر به طور چشمگیری افزایش می یابد . اگر شک دارید که علائمی که تشخیص داده اید واقعا علائم خراب شدن صفحه کلاچ است حتما در سریع ترین زمان ممکن خودروی خود را به یک مکانیک نشان دهید .