پمپ بنزین ماشین چیست؟
بی شک پمپ بنزین ماشین را می توان یکی از حیاتی ترین اجزا ماشین نام برد. این قطعه که با نام پمپ سوخت هم آن را می شناسند وظیفه انتقال بنزین به موتور ماشین را دارد و پر واضح است که اگر این قططعه به درستی کار نکند، سوخت به درستی به موتور نمیرسد و عملکرد خودرو با مشکل مواجه می شود.
پمپم بنزین یا همان پمپ سوخت، بزین را با فشاری حدود 2 تا 6 بار به طرف موتور ارسال می کند. فشاری که گفته شد فشار استاندارد می باشد و اگر این فشار بیشتر از حد استاندارد و یا کمتر از حد استاندارد باشد موتور ماشین نمی تواند فعالیت عادی خود را ادامه دهد و در پی این اتفاق ممکن است به قسمت های دیگر ماشین نیز آسیب های شدید وارد آید.
با توجه به توضیحات بالا یاز است که پمپ بنزین ماشین همیشه در حالت ایده آل فعالیت کند و بنزین را با فشار استاندارد به موتور هدایت نماید.
در ادامه این مطلب سعی میکنیم تمام موارد را راجع به پمپ بنزین ماشین بیان کنیم س تا آخر با ما همراه باشید.
اجزاء پمپ بنزین ماشین چیست؟
پمپ سوخت ماشین از قسمت ها و اجزای مختلفی ساخته شده است که هر کدام وظیفه ای را در این قطعه بر عهده دارند:
- یلتر بنزین
- رگولاتور فشار
- صفحه تکیه گاه پمپ
- لوله برگشت سوخت
- لوله خروجی سوخت
- لوله برگشت سوخت از رگلاتور
- سوکت اتصالی جریان برق پمپ
- شلنگ لوله برگشت
- شلنگ لوله خروجی
- درجه داخل باک یا همان گیج سوخت و فنر
محل قرار گیری پمپ بنزین
معمولا پمپ بنزین ها در داخل باک خودرو قرار می گیرد اما محل قرار گیری در همه ماشین ها یکسان نیست و در بعضی از ماشین ها در بیرو باک هم نصب می شود.
علاوه بر این بعضی از ماشین ها دارای دو پمپ بنزین هستند که یکی از آن ها کار اصلی خودش یعنی انتقال سوخت به خودرو را انجام می دهد و دیگری فشار مورد نیاز انژکتور ها را تامین می کند. هنگامی که پمپ بنزین در حال فعالیت است باعث تولید گرما می شود و این اتفاق موجب شده تا خودرورسازان این قطعه را درون باک ماشین تعبیه کنند.
زمانی که پمپ بنزین درون باک باشد به دلیل تماس پمپ بنزین با بنزین درون باک نی تواند منجر به کم شدن دما شود. علاوه بر این قرار گیری پمپ سوخت داخل باک موجب می شود که در زمان فعالیت صدای پمپ کم شود و داخل کاببین نیاید.
انواع پمپ بنزین
پمپ بنزین ها به صورت کلی دونوع دارند:
- برقی (الکتریکی)
- مکانیکی
پمپ بنزین برقی
پمپ بنزین های برقی زمانی که سویتچ ماشین باز می شود مانند یک مکنده شروع به فعالیت می کند. این نوع از پمپ بنزین ها با فرستادن دستور به کامپیوتر ماشین یا همان ای سی یو و رله دوبل، سوخت مورد نیاز ماشین را از طریق موتور الکتریکی درون پمپ مکیده شده و با رد شدن از کناره های سیم پیچ و روتور داخل پمپ که در کنار هم نقش یک موتور الکتریکی را ایفا می کنند، آن ها را خنک کرده و به سمت موتور می فرستد.
این نوع پمپ ها نسبت به پمپ های مکانیکی کاربردی تر می باشند، که دلیل این پرکاربردی به شرح زیر است:
- این پمپ ها قابلیت نصب شدن دور از بدنه موتور را دارد زیرا گرما و حرارت تاثیر در آن ها ندارد و قفل گازی در پمپ به وجود نمی آید.
- پمپ بنزین های برقی بلافاصله پس از باز شدن سوییچ جرقه را به موتور انتقال می دهد، این اتفاق در پمپ بنزین های مکانیکی بعد از استارت زدن و روشن شدن انجام می گیرد.
- پمپ بنزین های برقی توربینی، به دلیل تحت فشار قرار داشتن لوله های انتقال سوخت، میزان قفل گازی و بخار شدن بنزین در حداقل ترین حالت ممکن است.
- پمپ بنزین های الکتریکی می تواند دو یا چند پمپ برقی را در مدار سوخت رسانی قرار دهد تا در صورت ایجاد اختلال یک پمپ برقی، پمپ ثانویه بتواند وظیفه فرستادن سوخت به موتور را انجام دهد.
پمپ بنزین مکانیکی
این پمپ بنزین ها به هیچ وجه همانند پمپ بنزین های برقی یا الکتریکی نیستند.
پمپ بنزین های مکانیکی اهرمی به نام شیانک دارند که این اهرم به وسیبه میل سوپاپ تجریک شده و شروع به جرکت می کند، هم چنین بادامک هایی در پمپ بنزین های مکانیکی وجود دارد که کار ان ها ضربه زدن به شیطانک است، با هر ضربه بادامک به شیطانک، شیطانک بالا و پایین می رود و مانند یک تلمبه عمل می کند.
زمانی که سر اهرم شیطانک بالا می رود قسمت انتهایی ان پایین می اید و باعث کشیده شدن دیافراگم می شود و خلا به وجود می اید. خلا ایجاد شدخ در محفظه پمپ بنزی کوجب مکش و ورود بنزین به درون پمپ می شود.
بنزین از سوپاپ یک طرفه که فقط اجازه ورود بنزین به پمپ را می دهد، داخل پمپ می شود. در قسمت زیرین دیافراگم یک فنر قدرتمند تعبیه شده است که وظیفه برگرداندن دیافراگم به محل اولیه و پایین آوردن سر شیطانک را برعهده دارد.
از این طریق، بنزین وارد شده به پمپ از سوپاپ دیگری که برعکس اولین سوپاپ کار میکند از پمپ به سوی پیشرانه ارسال میشود. این عمل با هر یک بار چرخیدن میل سوپاپ تکرار میشود که بنزین کافی برای سوخت و ساز به صورت دائمی وجود داشته باشد.
مهمترین نکات در رابطه با پمپ بنزین
معمولا پمپ بنزین های الکتریکی به علت استفاده مکرر از جریان برق، گرم شده و تولید حرارت می کنند و باعث بالا رفتن مقاومت سیم پیچ های دور آنها و در آخر سوختن پمپ می شود. نکته حائز اهمیت که باید به آن دقت کنید این می باشد که اجازه ندهید بنزین درون باک تا قطره آخر خالی شود و همیشه قبل از روشن شدن چراغ بنزین و یا بلافاصله بعد از شدن چراغ بنزین، بنزین بزنید. چون که بنزین دمای کنی دارد و معمولا سرد است و زمانی که بنزین درون پنپ قرار دارد با سرمای بنزین عمل خنک کاری انجام میشود و اختمال سوختن و یا نیم سوز شدن آن به حداقل می رسد.
در صورتی که بنزین موجود در باک را به صورت کامل استفاده کنید و سطح ان به زیر فیلتر بنزین برسد باعث داغ شدن پمپ و سوختن آن می شود. وجود آب در بنزی هم می تواند موجب اکسید یا همان زنگ زدن دیافراگم و پره های پنپ بنزی شود. هم چنین سعی کنید صافی بنزین را همیشه بررسی کنید زیرا در صورت گرفتگی این فیلتر فشار وارده بر پمپ بنزین زیاد می شود و ممکن است ان را از کار بیندازد.
عمر پمپ بنزین چقدر است
پمپ بنزین یک وسیله مصرفی مانند شمع و لنت نمی باشد که بتوانیم بگوییم بعد از 10 کیلومتر نیاز به تعویض دارد، و معمولا با رعایت نکات بالا و نگهداری مناسب می توان آن را یک وسیله دائمی تلقی کرد. گاها دیده شده افراد قبل از مشکل دار شدن پمپ بنزین آن را تعویض می کنند که دلیلی جز وسواس برای انجام این کار وجود ندارد زیرا وقتی که پمپ بنزین هیج مشکلی ندارد تعویض آن هزینه اضافی است.
علائم خرابی پمپ بنزین ماشین چیست؟
- صدای ویز ویز پمپ بنزین
- سخت استارت خوردن خودرو
- پرش موتور
- استال کردن خودرو در دمای بالا
- گاز بدون شتاب
- نداشتن قدرت کافی در موتور
برای خرید کلیک کنید