پیستون چیست؟ و چه وظیفه ای دارد؟
پیستون چیست؟ پیستون یک قسمت بسیار با اهمیت از موتور احتراق داخلی می باشد. جایگاه پیستون قلب یک موتور رفت و برگشتی است که در درون محفظه تراکم موتور عقب و جلو می رود و این حرکت را توسط یک شاتون به میل لنگ انتقال می دهد. هم چنین پیستون نقش بسیار مهمی در تبدیل سوخت مورد نیاز ماشین به انرژی برای حرکت ماشین دارد. همانطور که گفتیم این قطعه حرکت می کند و یک جزء متحرک در ماشین است و نیروی مورد نیاز حرکت خود را از بنزینی که در سیلندره به میل لنگ گردش دارد تامین می کند.
در موتور های چهار زمانه بنزینی و دیزلی، پروسه جذب، احتراث و اگزوز بالای پیستون در سرسیلندر اتفاق می افتد و پیستون را وادار به حرکت بالا و پایین می کند ( در موتور های تخت وادار به حرکت داخل و خارجی می کند) درون سیلندر، موجب می گردد که میلنگ چرخانده شود.
یک عملکرد با کیفیت یک موتور احتراق داخلی کاملا وابسته به عملکرد پیستون است.
نقش پیستون در موتور
پیستون در موتورهای احتراق داخلی یک نقش بسیار مهم و اساسی ایفا می کند و آن تبدیل سوخت به انرژی برای حرکت ماشین می باشد.
این قطعه یک قطعه متحرک می باشد که وظیفه رساندن نیرو از گاز موجود در سیلندر به میلنگ و در نهایت حرکت چرخ را بر عهده دارد. پیستون ها حرکت خطی سیلندر را به یک حرکت دورانی که باعث می شود چرخ بچرخند تبدیل می کند، با این تفاسیر ماشین بدون پیستون نمی تواند جرکت کند.
پیستون ها از چه ساخته می شوند؟
پبستون ها اکثرا از آلمینیوم ساخته می شوند. پیستون برای بازدهی و کارایی بیشتر و همینطور طول عمر بیشتر باید سبک باشد و انتخاب آلمینیوم دقیقا به همین دلیل است. البته حلقه های پیستون که شامل: یک حلقه پاک کن، حلقه روغن و حلقه فشرده سازی است را از آلیاژ چدن و یا فولاد می سازند.
4 علامت خرابی پیستون
- روغنی شدن ورودی هوا موتور
- کم شدن توان خودرو
- خارج شدن دودف بیشتر از حد استاندار از اگزوز
- مصرف بیشتر از حد استاندارد روغن موتور
موتور احتراق چگونه کار می کند
موتور احتراق داخلی ماشین ها، انرژی مورد نیاز خود را توسط سوزاندن بنزین تامین می کنند. در اثر سوختن بنزین گازهایی با حرارت زیاد ایجاد می شود، این گازها برای هدایت پیستون ها و هم چنین تامین انرژی برای جرکت چرخ های ماشین استفاده می شود.
پیستون معمولا یک صفحه فلزی کلفت می باشد که عملیات فشرده سازی گاز در سیلندر را اجرا می کند.
قطر پبستون معمولا به میزان قطر سیلندر ها می باشد و طوری طراحی شده اند که هوا و سوخت نتواند از کناره ها خارج شود. این چرخه از بالا سیلندر شروع به باز شدن دریچه کرده و سیلندر را با هوا و سوحت پر می کند.
برای خرید کلیک کنید:
پیستون مزدا 6
پیستون مزدا 3
رینگ پیستون مزدا 6
بعد از این مرحله پیستون برای فشرده کردن اختلات هوا و سوخت پایین می رود. فشرده شدن مخلوط هوا و سوخت بسیار در احتراق ماشین تاثیر گذار است، با فشرده سازی انفجار بزرگ تری رخ می دهد و سوخت به خوبی آزاد می شود.
در این مرجله شمع وارد عمل شده و با جرقه باعث اشتعال می گردد و نیروی ناشی از انفجار به وجود امده پیستون را حرکت می دهد و دریچه منیفولد خروجی (اگزوز) باز می شود و سوخت و دود را از سیلندر خارج کند.
دقیقا انطور که پیستون در مسیر بالا و پایین حرکت می کند، بخش بالایی میله اتصال هم در مسیر بالا و پایین حرکت می کند. قسمت پایین میله اتصال موقعیت ایستا و ثابت ندارد و این امکان برای ان وجود دارد که به جای حرکت خطی حرکت دورانی داشته باشد.
این حرکت دورانی باعث حرکت چرخ ها در ماشین می شود. این پروسه که توضیح دادیم تا وقتی که موتور ماشین روشن باشد تکرار می شود.
انواع مختلف پیستون ماشین
پیستون ها مدل های مختلفی دارند و پر استفاده ترین آن ها عبارتند از:
- پیستون پهن
- پیستون کم قطر یا لاغر
- پیستون نمکی یا سدیمی
- پیستون فریونی
کلام آخر
با توجه به توضیحات داده شده متوجه شدیم که پیستون یکی از حیاتی ترین قطعات ماشین است و بدون آن ماشین قادر به حرکت نخواهد بود. در صورت نبود پیستون هیچ روش دیگری برای تبدیل بنزین به نیرویی که بتواند ماشین را بحرکت در بیاورد وجود ندارد.
اگر سوالی در مورد پیستون دارید که با خواندن این مقاله پاسخش را دریافت نکردید در قسمت نظرات بپرسید.