سوپاپ چیست؟
سوپاپ چیست؟ سوپاپ ها قطعاتی فلزی هستند که داخل سر سیلندر قرار میگیرند. در موتور های XU7 یا همان پژو ها ۸ عدد سوپاپ در سر سیلندر و در موتور های قدرتمند تر مانند زانتیا ۱۶ عدد سوپاپ بکار میرود. کار آن ها عبور دادن هوای ورودی به سر سیلندر و خارج کردن آن از فضای داخلی سر سیلندر از طریق سوپاپ دود میباشد.
جنس سوپاپ
جنس سوپاپ های ورودی از معمولا از فولاد، نیکل و کروم یا از جنس فولاد و کبالت میباشد اما سوپاپ های دود به دلیل گرمای زیاد تر نبست به سوپاپ هوا یا همان سوپاپ ورودی باید جنس مقاوم تر و مرغوب تری داشته باشد تا عملکرد خوبی را از آن ببینیم.جنس سوپاپ دود از فولاد کروم یا نیکل میباشد.
انواع سوپاپ
۱.سوپاپ هوا
کار این نوع سوپاپ ها وارد کردن جریان هوا از دیواره رانر به درون سر سیلندر میباشد که دمای هوا در آن قسمت بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ درجه سانتی گراد است.
۲.سوپاپ دود
این نوع سوپاپ هوای درون سر سیلندر را میگیرد. سوپاپ دود، هوایی که دارای حرارت بسیار بالا یعنی بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتی گراد است را به خارج هدایت میکند.
امروز میخواهیم راجب موتور های پژو یا همان موتور های ۸ سوپاپ صحبت کنیم.
-
یک سوالی که همیشه وجود دارد این است که چرا موتور های پژو، دور بالا را دوست ندارند و سرعت از ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت که عبور میکند ماشین کشش ندارد؟
-
این یکی از عیب های بزرگی میباشد که در سر سیلندر موتورهای جدید پژو بوجود آمده است. اما این عیب چیست؟
شرکت هایی که موتور پژو را میسازند برای این که از آلومینیوم کمتری استفاده کنند و آن قطعه ارزان تر باشد؛ رانر های سر سیلندر را کوچک تر طراحی کرده اند که این کار باعث میشود خودرو در دور موتور بالا به مشکل بخورد.
تفاوت موتور های ۸ سوپاپ و ۱۶ سوپاپ
موتور های هشت سوپاپ
موتور های هشت سوپاپ سرعت بالا و دور بالای موتور را دوست ندارند.
اما دلیل آن چه چیزی میتواند باشد؟
اگر به رانر های سر سیلندر هشت سوپاپ مانند موتور XU7 دقت کنید متوجه میشوید که یک حالت ۹۰ درجه دارند که این حالت باعث میشود وقتی هوا وارد رانر میشود با برخورد به دیواره ۹۰ درجه ای رانر شکسته هوا صورت گیرد. همچنین هوا با گیت برخورد کرده و شکافته میشود. وقتی هوا وارد سیلندر میشود نیز شکست هوا صورت میگیرد. این شکست هوا در سیلندر تمامی خودرو ها اتفاق می افتد ولی چون در این نوع موتور چندین شکست هوا در رانر ها و سیلندر اتفاق می افتد سرعت ورود هوا به موتور را کم میکند.
با یک مثال ساده برای شما توضیح میدهیم.
فکر کنید خودرویی دارید که دارای موتور هشت سوپاپ میباشد و در حال رانندگی هستید هوا با سرعت ۱۰ کیلومتر بر ساعت وارد موتور میشود با شکست هوا در رانر سرعت آن به ۵ کیلومتر بر ساعت کاهش مییابد و دوباره در سیلندر نیز به دلیل شکست هوای دوباره سرعت هوا از ۵ کیلومتر بر ساعت به ۴ کیلومتر بر ساعت کاهش می یابد. این فشار هوا در موتور یکسان نیست یعنی هوای ورودی رانر اگر ۲۰ باشد وقتی این هوا به درون سیلندر وارد میشود بر اثر شکست هوا به ۵ میرسد به عبارت دیگر نسبت هوای ی درون سیلندر و هوای ابتدایی وارد شده به رانر ¼ است.در نتیجه موتور به درستی نمیتواند تنفس داشته باشد؛ سوپاپ بسته میشود و اکسیژن به خوبی نمیتواند وارد موتور شود. به دلیل این که دمای هوایی که به پشت سوپاپ می آید کمتر است؛ هوای ورودی داغ نیست درنتيجه وقتی به رانر و سیلندر می آید دمای آن به ۳۰۰ الی ۴۰۰ درجه سانتی گراد میرسد اما وقتی وارد سوپاپ دود میشود این دما به ۸۰۰ الی ۹۰۰ درجه سانتی گراد افزایش می یابد. سوپاپ دود به دلیل گرمای زیاد، دچار ناک و موتور هشت سوپاپه ما دچار خودسوزی میشود.همین ۹۰ درجه بودن رانر ها باعث میشود که موتور های هشت سوپاپ در دور بالا ضعیف عمل کنند. رانر هوا و رانر دود هر دو دارای یک زاویه ۹۰ درجه میباشند که همین باعث میشود سرعت ورود هوا بسیار کاهش یابد.
برای حل این مشکل در موتور های هشت سوپاپه باید چه کاری بکنیم؟
باید حجم را در این موتور ها یعنی موتور های هشت سوپاپی افزایش دهیم تا این ایراد برطرف شود. برای این که موتور های هشت سوپاپ نیز توان بالایی پیدا کنند و به جای ۱۸۰ کیلومتر سرعت بتوانند به راحتی دور موتور خود را پر کنند و به سرعت ۲۲۰ تا ۲۲۵ کیلومتر بر ساعت برسند باید از راهکاری استفاده کرد که به آن پورت و پولیش می گویند.
حتما بخوانید:
سیستم ترمز خودرو چگونه کار میکند؟
همه چیز در مورد اگزوز ماشین
پورت و پولیش
پورت و پولیش چه کاری میکند که توان دور موتور به حداکثر میرسد؟
پورت یعنی گشاد کردن و پولیش به معنی صیقل دادن است. پورت و پولیش زاویه های ۹۰ درجه رانر را که بخاطر پورت زدن است اصلاح میکند و باعث میشود زاویه ۹۰ درجه آن به ۷۰ یا ۶۰ درجه کاهش پیدا کند. این امر باعث میشود تا دیگر ماشین در سرعت ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت ضعف نشان ندهد و به راحتی به ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت برسد.
نکته بسیار مهم: کنار پورت و پولیش نیاز به یک مکمل دارید و آن چیزی نیست جز یک دریچه گاز نیسان!
موتور های شانزده سوپاپ
در این موتور ها سیلندر را بهینه کرده اند و زاویه رانر ها دیگر ۹۰ درجه نیست بلکه به ۶۰ درجه کاهش یافته تا شکست هوای کمتری را داشته یا اصلا شکست هوا نداشته باشم و به همین علت توان دور موتور بیشتر شده و موتور در دور بالا ضعیف نخواهد داشت.
مانند سر سیلندر های زانتیا ۱۸۰۰ که همان نسخه تقویت شده ی موتور XU7 هشت سوپاپ است.
سر سیلندر پژو یک حالت گرد دارد که دو سوپاپ کنار یکدیگر درون آن قرار گرفته اند. در موتور های شانزده سوپاپ به دلیل انحنای ۶۰ درجه ای باعث میشود که موتور به دور های بالا علاقه مند شود.
برای مثلا اگر موتور زانتیا ۱۸۰ را با توربو یا اتمسفر تقویت کنند تا سرعت ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت افزایش سرعت پیدا میکند که توان بسیار بالایی محسوب میشود.
دو مزیت موتور های شانزده سوپاپ
۱. موتور های شانزده سوپاپ این است که سوپاپ های آن ها روبروی یکدیگر قرار دارد
۲.موتور های شانزده سوپاپه مانند موتور زانتیا ۱۸۰۰ یا ۲۰۰۰ این است که چاله ی احتراق یا محفظه ی احتراق داخل سیلندر آن ها به صورت گود میباشد و شمع به وسط پیستون جرقه میزند.